Monday 18 August 2014

SZŰZTORONY (UNESCO-I VILÁGÖRÖKSÉG)

Minden önérzetes városnak megvan a maga építészeti szimbóluma, s Baku ilyen szempontból sem kivétel. Rómának a Colosseum, Párizsnak az Eiffel-torony Az azeri fővárosnak a Szűztorony a jelképe. 
A tornyot direkt abból a célból építették, hogy a támadás esetén a nők, főleg a szűzek ide meneküljenek, amíg a férfiak kiverik az ellenséget a környékről. Azeri nemzeti büszkeség is megszólalt: azért szűz ez a torony, mert még soha senkinek nem sikerült bevennie.


Akárhogyan is van, a Szűztorony megkerülhetetlen azerbajdzsáni nemzeti szimbólum. Sokáig szerepelt például minden azeri bankjegyen (a legújabb tízmanatos hátoldalán is látható, az óváros jobb alsó sarkában), s az első azeri film is ennek egyik legendáját dolgozta fel (még 1924-ben, vagyis a szovjet időkben). Tény, hogy akárki is építette, nem csapta össze: amikor tíz évvel ezelőtt földrengés rázta meg Bakut, a torony érintetlen maradt, míg körülötte minden új épület falai minimum megrepedeztek.

Ha arra jártok, feltétlenül nézzétek meg. Ha másért nem, akkor azért, mert rajta van az UNESCO világörökség-listáján – amin nem csodálkozom.

No comments: