Wednesday 6 August 2014

BAKUI METRÓ


Legfontosabb turista etikett Metró használatakor:

Szigorúan TILOS fényképezni!

Szigorúan TILOS reptéri nagypoggyásszal és kézi gurulós poggyásszal levinni Metroban!

Metro chipes kártyával lehet bemenni, először át kell menni a fémdetektoros kapukon át. Mindenhol állnak a rendőrők és a katonák. Annyira sok térfigyelő kamerájunk van hogy nem igazán lehetne hova bújni. Metro kocsikban is fel van szerelve kamerákkal TV-kel, néhol filmet is néztek... Metro kocsijunk igazi szovjet retro. Nagyon koszosak és kicsit büdösebb mint Budapesthez képest.
Miért ilyen szigorú biztonsági előlírásokkal? 

Örmény agresszió miatt kétszer bomba merénylete volt Bakuban. Azóta komolyan veszik a dolgot. Itt is észrevettem és a barátom is mesélte arról, hogy '90-es évek elején minden férfiak táskákkal hordják, manapság úgy megváltozott a divat örméynek miatt. Minden férfiak manapság már nem hord semmiféle táskákat, csak mobilt, aprópénzt és pár cigi szálat.

Íme a lista, hogy mikor volt a katasztrófák:

1994. március 19. - A bakui metró egyik állomásán tartózkodó szerelvény kocsijában robbanás történt, melynek követeztében nyolc ember meghalt és mintegy negyvenen megsebesültek.
1995. október 28. - 289 ember, köztük 28 gyermek életét, és legkevesebb 270 sebesült áldozatot követelt az a metrótűz, amely egy mozgó metrószerelvény kocsijában az elektromos vezeték rövidzárlata miatt keletkezett.

1999-ben ismét tűz ütött ki a bakui metróban, Két ember életét veszítette, 4-en súlyosan égési sérüléseket szenvedtek.





ÁLLÍTÓLAG 2015-TŐL...

VERZIÓ 1.1

LEGSZEBB NIZAMI ÁLLOMÁS 

No comments: