Tuesday 5 August 2014

MUNKA LEHETŐSÉG ÉS ÉLETSZÍNVONAL


Azerbajdzsán vezetői amúgy nagyon törekednek arra, hogy jó viszonyt ápoljanak a Nyugattal, főleg gazdasági megfontolásból. Az ezredfordulót követő években nyugati cégek segédkeztek abban, hogy az ország a természeti kincseit valóban elkezdje kiaknázni. A természeti kincsek tulajdonjogát azonban nagyon védi az azeri rendszer, úgy, hogy a hatalom körüli érdekcsoportok jól járjanak egyéni anyagi érdekeik szempontjából. A gazdasági fejlődésből a legtöbbet a főváros kapja, ez presztízskérdés az uralkodó elit számára. Az olajpénzekből hivalkodó beruházásokra költenek rengeteget. Bakuban már látható a középosztály izmosodása is, de a társadalmi különbségek hatalmasak. Baku belvárosában méregdrága butikok sorakoznak, onnan kb. 20 perc gyalogtávolságra, a külvárosokban sokan elszomorító szegénységben élnek, mellőzöttségben.
Baku hihetetlen módon fejlődik. Hatalmas beruházások vannak városszerte: építkezések, felújítások, átalakítások mindenhol.

A fővárostól 25 kilométerre épül a Khazar Islands. A 3000 hektáron elhelyezkedő mesterséges szigetvilág a dubajihoz lesz hasonló. A Kaszpi-tengerben 41 sziget épül százmilliárd dollárból, még Forma-1-es versenypálya és repülőtér is lesz rajtuk. Egymillió lakóval számolnak, és remélik, hogy 2020–25 között befejezik a munkákat. Itt fog megépülni a világ legmagasabb tornya, az Azerbaijan Tower, hacsak Dubaj nem húz addig bele. Azerbaijan Tower 2 milliárd dollárból és 1050 méter magas lesz. Építik a futurisztikus olimpiai stadiont, iroda- és lakóházakat, évek múlva átadják a White City negyedet. Az egykori nehézipari fekete olajvárost az új Dubajjá szeretnék változtatni, rengeteg parkkal és kényelmi attrakcióval.
 


A társadalomban a felső 10 százaléké a vezető szerep. A többieknek elég nehéz az előrejutás, de sok minden megoldható…Nagyon sok szegény vagy hátrányos helyzetű családból szá rmazó fiú rendőr akar lenni, mert azok "jól" keresnek. Vallásilag nyitottak, a szovjeteknek köszönhetően egy érdekes ízű nyitott-muzulmán vallásosság jellemző rájuk - Bakuban! Hozzáteszem az iszlám kezd magához térni, egyre többen találnak vissza az eredeti vallásukhoz.

No comments: